Jak správně sklidit a uchovat ovoce

Kdo má vlastní zahrádku, ví moc dobře jaké útrapy s ní v průběhu roku je možné prožívat. Jednou je to živočišný škůdce v podobě krtka nebo přemnožených mšic, pak se najednou stane, že uprostřed května se člověk probudí a ukazatel teploměru se vznáší jen lehce nad nulou či to prostě neroste a neroste. Zkušení zahradníci vědí, že se zahrádkou či sadem lze prožívat skutečné útrapy. O to krásnější pro ně však může být chvíle, kdy na stromech začínají viset první uzrálé plody jejich práce a kdy přichází chvíle sklizně, na kterou se každý pravý zahradník těší již od začátku setby a jen pro ni dokáže stonkům a kmenům, květům a listům věnovat tolik péče.

Péče o rostliny

Pro správnou sklizeň je však nutné dodržovat několik rad tak, aby ovoce dlouho vydrželo a celá úroda se neponičila. Nejdůležitější je dbát po celou dobu trvání sklizně na bezpečnost – a to nejen na bezpečnost vaši, ale také na bezpečnost ovoce sklízeného například z vysokých stromů. Není žádnou ostudou, když si nestoupnete na žebřík, ale prostě a jednoduše využijete česáček, díky kterému se ovoce zároveň ochrání před pádem a nebude natlučené. Natlučené ovoce totiž rozhodně nemůžete chtít skladovat dlouho.

Sklizeň jablek

Pokud se vám přihodí, že ovoce skončí poškozené například po pádu z výšky, měli byste jej ihned spotřebovat a rozhodně jej neuskladňovat mezi ostatními zdravými kousky. Změklé a poničené ovoce je totiž náchylné a při skladování ani nevydrží dlouho chuťově dobré. Mnohem horší však je, že dokáže rychle šířit hnilobu i mezi ostatní kusy, které tímto budou nenávratně poškozeny. Sklizené ovoce byste poté měli udržovat v temné a chladné místnosti volně rozmístěné nebo jej umístit do kvalitních beden na ovoce, ve kterých dlouho vydrží tak, abyste si jeho lahodné chuti plné šťavnatosti a sladké šťávy mohli užívat co možná nejdelší dobu.